Moneda unică europeană a fost în contextul actualei crize economice o şansă pentru zona euro, dar în acelaşi timp zona euro traversează o criză fără precedent. Peisajul economic mondial şi mai ales cel bursier este atât de complicat, încât pentru omul de rând el rămâne în mare parte un mister. Iată, de exemplu, aceste strigăte de alarmă : ni se spune de la o vreme că Grecia ar fi pe cale de a da faliment. Ni se mai spune că un eventual faliment al Greciei ar antrena şi falimentul altor state din zona euro cu mare deficit bugetar, precum Spania şi Portugalia. Un comentariu de Matei Vişniec.
Moneda unică europeană a fost în contextul actualei crize economice o şansă pentru zona euro, dar în acelaşi timp zona euro traversează o criză fără precedent.
Peisajul economic mondial şi mai ales cel bursier este atât de complicat, încât pentru omul de rând el rămâne în mare parte un mister. Iată, de exemplu, aceste strigăte de alarmă : ni se spune de la o vreme că Grecia ar fi pe cale de a da faliment. Ni se mai spune că un eventual faliment al Greciei ar antrena şi falimentul altor state din zona euro cu mare deficit bugetar, precum Spania şi Portugalia.
Unii comentatori au evocat scenariul ieşirii Greciei din zona euro. Alţii spun că un stat nu poate da faliment, mai ales în marea familie a Uniunii Europene, unde există mecanisme de declanşare a solidarităţii.
Mai aflăm că două fonduri speculative au "atacat" în ultimul timp Grecia, dată fiind poziţia sa de slăbiciune în contextul zonei euro, adică de insolvabilitate. Cum e posibil să fie "atacată" o ţară în spaţiul bursier, iată un alt fenomen dificil de explicat.
Să ne rezumăm deci la această imagine : din 1950 încoace, sistemul financiar mondial se complică din ce în ce mai mult, combinând jocul bursier cu spiritul de cazinou. În acest context, reputaţia cea mai proastă o au aşa-zisele "hedge f