Dupa ce Ungaria a renuntat sa mai traga bani din acordul cu FMI pentru a scapa de imaginea de tara asistata financiar, se pune intrebarea daca Romania poate face un pas similar sau e prea devreme.
Guvernul are optiunea de a cere transformarea acordului stand-by intr-unul de tip preventiv, care presupune continuarea reformelor angajate, dar fara sa mai fie imprumutati bani.
Atat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, cat si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, afirma ca discutia este prematura, cel putin pana intra urmatoarele doua transe de 2,3 mld. euro asteptate la sfarsitul lui februarie.
"O eventuala decizie de trecere la un acord de tip preventiv ar fi un semnal pozitiv, insa mai intai trebuie vazut cum merge executia bugetara, daca deficitul scade asa cum s-a prevazut, care pot fi sursele de finantare pe mai departe, pe ce fluxuri de bani se poate conta si de unde ar veni acestea", a comentat pentru ZF Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. Analistii bancari sunt de acord ca din a doua parte a anului Romania s-ar putea descurca fara banii de la FMI, insa considera ca exista riscul ca politicienii sa-si piarda interesul pentru reforme odata ce ar disparea conditionarile Fondului pentru eliberarea ultimelor transe din imprumut.
"Daca nu facem acum reformele, efectele pe termen lung asupra economiei vor fi grave. De aceea, chiar daca nu vom mai avea nevoie de bani in a doua parte a anului 2010, trebuie sa continuam relatia cu FMI numai pe componenta de reforme", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Romania a atras pana acum aproape 7 mld. euro de la FMI din suma de 12,95 mld. euro convenita in acordul de finantare, iar pana la sfarsitul lunii februarie sunt asteptate urmatoarele doua transe, de 2,3 mld. euro. Pe baza sumelor deja imprumutate, 2012 se profileaza cu un varf de plata - reprez