La Arad s-a semnat, azi, contractul cu firmele care au câştigat licitaţia pentru reabilitarea centrului vechi al oraşului, prin care vor fi refăcute complet 12 străzi şi două monumente istorice degradate. Sursa: Alex Negru Străzile sunt acum din pământ sau macadam, iar aici vor fi reabilitaţi câţiva kilometri de reţele de apă, canalizare, iluminat public şi va fi reparat carosabilul.
Cele mai importante monumente din proiect
Două obiective importante din proiect sunt podul Traian, monument istoric şi de inginerie aflat pe DN69, spre Timişiara, construit de austro-ungari între 1909 şi 1910, şi clădirea Preparandiei, unde a funcţionat prima şcoală pedagogică românească din Transilvania, printre profesori aflându-se Dimitrie Ţichindeal, primul director al şcolii, sau Constantin Diaconovici Loga. Deschisă în 3 noiembrie 1812, din ordinul împăratului Francisc I, este acum în stare avansată de degradare.
„Este o lucrare de aproape 14,7 milioane de euro, din care aproape 11,2 milioane euro sunt fonduri europene gratis, pe care Aradul nu le va mai da înapoi. Termenul de finalizare al lucrării este de cel mult 37 de luni. Când această lucrare va fi finalizată, cu tot cu podul Traian şi Clădirea Preparandiei, zona istorică va aduce o altă imagine municipiului Arad”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, la semnarea contractului. Din diferenţa de bani, pusă de primărie, se refac liniile de tramvai de pe străzile Preparandiei şi Dornei, care leagă zonele Biserica Sârbească şi Boul Roşu.
Ca nouă, la 200 de ani
Lucrările vor fi realizate de SC Tehnodomus SA Arad şi SC Sird SA Timişoara, şi vor putea începe imediat după semnarea contractului, în funcţie de condiţiile meteo. Proiectul este finanţat din fonduri europene pentru turism, la mijloc fiind podul Traian şi Preparandia. Autorităţile speră