Diplomatul Marius Lazurcă a fost avizat, marţi, de comisiile parlamentare de politică externă, cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", pentru postul de ambasador al României în Republica Moldova. Declaraţiile de la audieri:
Întrebat despre sintagma "naţiune moldovenească": "Noi în R Moldova recunoaştem un stat cu care avem legături de natură lingvistică, de natură culturală, de natură spirituală profundă, legături care nu s-ar exprima la fel de bine dacă am valida ipoteza existenţei unei naţiuni moldoveneşti".
- "Aş avansa ipoteza unei bănci româno-moldoveneşti de investiţii, a unei bănci în care investitor important să fie şi Banca Europeană de Reconstrucţii şi Dezvoltare, de pildă. Ideea trebuie analizată şi cântărită de specialişti. E nevoie de un instrument care să stimuleze, să garanteze investiţiile reciproce în cele două ţări, pentru a face din România un actor economic important în R. Moldova"
- "Pledez pentru înfiinţarea cât mai repede, a unui institut Mihai Eminescu la Chişinău"
- "Propun stimularea creării unui spaţiu mediatic comun. Vorbim aceeaşi limbă, este deci normal să existe o astfel de suprapunere", exemplificând cu PRO TV Chişinău şi activitatea TVR în R.Moldova.
- găzduirea cu R.Moldova a unei competiţii sportive importante, "sau marile festivaluri să aibă o prezenţă şi în R.Moldova. De exemplu, Festivalul Enescu să aibă o antenă la Chişinău, tot aşa cum are la Cluj, la Timişoara"
Marius Lazurcă a fost ambasadorul României la Sfântul Scaun, are un doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV Sorbona.
Fostul ambasador al României la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost declarat, la 8 aprilie 2009, persona non grata de preşedintele moldovean de la acea vreme Vladimir Voronin şi a avut la dispoziţie 24 de ore pentru a părăsi Republica Moldova. De atunci postul de ambasador al Român