Europarlamentarul Cristian Preda a anunţat ieri, pe blogul personal, că nu va face publice documentele privind îmbunătăţirea statutului PDL. În articolul denumit "O altă dreaptă", democrat-liberalul spune că a luat această decizie ca urmare a faptului că nici alţi colegi ai săi nu au dat publicităţii documentele.
"Întrucât ceilalţi colegi din PDL care s-au exprimat în privinţa statutului nu au dat publicităţii documentele alcătuite şi nu au făcut declaraţii publice, am convenit cu Monica Macovei să nu facem nici noi public textul nostru. ştiu că îi dezamăgesc astfel pe unii dintre cititorii acestui blog, ca şi pe ziariştii interesa şi să acopere în mod profesionist dezbaterile (inclusiv de idei) din lumea politică românească.
Nu ar fi corect să procedez altfel, cu atât mai mult cu cât discuţia din comisia de statut a avansat în mai multe chestiuni", a scris Cristian Preda pe blogul său. Totuşi, acesta a menţionat câteva dintre ideile pe care le conţine acest document. "Una dintre chestiunile despre care am vorbit cu insistenţă în spaţiul public în ultimul deceniu este asumarea unei identităţi credibile de dreapta.
Miza construcţiei identitare nu este legată de opţiuni economice, ci pur politice", notează pe blog europarlamentarul.
În continuare el emite o serie de principii pe baza căreia ar trebui să se întemeieze o grupare politică de dreapta autentică, conform acestuia, "PNL a falsificat dreapta în numele unei revendicări mitologice de la tradiţia pre-comunistă". Astfel, conform lui Cristian Preda, printre principiile care trebuie să stea la baza acesteia trebuie să se afle egalitatea, munca - "efortul răsplătit", democraţia, moderaţia. Aceasta trebuie, totodată, să se sincronizeze "cu mi cările profunde din celelalte societăţi membre ale Uniunii." "În fine, trebuie să fie o dreaptă care nu apără ceea ce nu poate fi apărat", mai notează Pr