"Romania nu va pierde fonduri daca nu avanseaza prea mult cu platile catre beneficiari si, implicit, cu cererea de rambursare catre Bruxelles. Aceasta pentru ca in categoria <
Rata de absorbtie oficiala, la finalul anului 2009, este de numai 10,26% - potrivit informatiilor publicate de Ministerul Finantelor Publice. Mai mult, daca ne uitam numai la alocarea 2007, platile+sumele transmise in avans beneficiarilor insumeaza sub 50% din fondurile disponibile. Totusi, "proiectele pentru care au fost semnate contracte acopera in proportie de 55% fondurile alocate.
Teoretic, daca totul merge bine si nu exista probleme la derularea activitatilor si in ceea ce priveste documentele depuse pentru rambursarea cheltuielilor, putem vorbi despre o potentiala rata de absorbtie de 55% raportat la suma disponibila in perioada 2007-2009", mai arata documentul citat.
O serie de probleme de fond persista inca. Pentru ca rata de cheltuire a fondurilor de 55% sa fie realizata, este nevoie de cateva masuri esentiale. Pe baza informatiilor si necesitatilor exprimate de catre actorii principali - autoritati, beneficiari, consultanti - CRPE formuleaza zece recomandari care vin in sprijinul aparatului administrativ si al beneficiarilor de fonduri structurale. Iata cateva dintre acestea:
Calendarul lansarilor de licitatii –