Cresterea pietei mondiale a gazelor lichefiate si noile surse de gaz natural vor determina tarile exportatoare, inclusiv Rusia, la o revizuire principiala a activitatilor lor in urmatorii 10 ani, noteaza Nezavisimaia gazeta. Potrivit expertilor BP citati de publicatia rusa, livrarea gazelor lichefiate pe mare si cresterea productiei de gaz din sisturi in SUA va conduce la o scadere a preturilor, si pentru a nu pierde batalia concurentiala, Gazprom va fi obligat sa manifeste flexibilitate.
„Vechea schema cu trei piete de desfacere – Europa, Asia si America de Nord, care nu sunt legate intr-un plan de preturi – devine de domeniul trecutului. Fiecare mare exportator de gaze va trebui sa lupte”, noteaza Nezavisimaia gazeta cu referire la aceleasi surse.
Clientii vor deveni tot mai putin dependenti de gazul furnizat prin conducte, daca in apropierea lor vor fi descoperite rezerve netraditionale de gaze, precum gazul din sisturi. In combinatie cu cresterea productiei de gaze lichefiate, acest lucru va conduce un excedent de oferte.
Expertii sustin ca Gazprom nu va reusi sa-si sporeasca in mod considerabil livrarile in Europa in urmatorii cativa ani. In 2009, cererea europenilor a scazut cu 6,8-8%, revenind la nivelul de acum 10 ani. Acest lucru apasa asupra preturilor si face neatractive contractele pe termen lung.
Expertii rusi, comenteaza mai departe Nezavisimaia gazeta, cred ca, pentru a supravietui, Gazprom trebuie sa dea dovada de flexibilitate in politica sa, inclusiv in proiecte precum South Stream, menit sa reduca dependenta Rusiei de tranzitul prin Ucraina.
„Ca sa spunem asa, acest proiect este pentru companie unul total dezavantajos, costisitor si riscant”, crede Valeri Nesterov, de la Troika dialog. „Sunt unele semne care ar trebui sa determine conducerea Gazprom sa priveasca mai atent la acest proiect.