Cartofii dulci se numără printre legumele recomandate de nutriţionişti pentru a fi integrate în regimul alimentar de zi cu zi, fiind nu doar gustoşi, ci şi extrem de sănătoşi.
Cartofii dulci, originari din America de Sud şi cunoscuţi şi sub numele de batate, se aseamănă destul de mult cu cei obişnuiţi, diferenţa fiind dată în principal de forma lor alungită la unul dintre capete. Coaja cartofilor dulci are în general o nuanţă portocalie, însă există soiuri cu coajă albă, violet sau roşie. Toate soiurile de batate sunt însă foarte bune la gust şi benefice pentru sănătate, datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin.
Cartofii dulci sunt bogaţi în betacaroten (de aici şi culoarea portocalie), această substanţă fiind prezentă sub forma vitaminei A. Antioxidanţii nu lipsesc nici ei: batatele au proprietăţi antiinflamatorii datorită faptului că sunt o sursă preţioasă de vitamina C. Împreună, vitamina C şi betacarotenul combat orice fel de durere articulară şi calmează dificultăţile de respiraţie în cazul bolnavilor de astm. Cantitatea de vitamina C pe care o conţine un cartof dulce reprezintă cel puţin 25 la sută din cantitatea zilnică recomandată. Aşa cum bine se ştie, vitamina C aduce o serie de beneficii: joacă un rol important în vindecarea rănilor şi în sănătatea orală, protejând totodată organismul împotriva radicalilor liberi.
Sursă de minerale
O substanţă foarte importantă pe care o conţin cartofii dulci este manganul. Acesta echilibrează nivelul de glucoză din sânge, reface densitatea osoasă şi promovează acţiunea benefică a acizilor graşi. De asemenea, manganul reglează funcţionarea glandei tiroide la persoanele care suferă de afecţiuni provocate de aceasta şi potenţează efectele celorlalte vitamine stocate în organism. Un singur cartof dulce vă oferă 0,52 mg din cantitatea zilnică recomandată.
Întrucât