Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a schimbat din nou regulile pentru repartizarea aleatorie a clientilor (loteria celor care nu si-au ales singuri fondul), toate fondurile de pensii urmand sa primeasca participanti in mod egal.
Schimbarea vine dupa ce la sfarsitul anului trecut Comisia a decis ca fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) cu o cota de piata mai mare de 20% - ING si Allianz-Tiriac - sa fie excluse timp de doi ani de la repartizarea aleatorie a participantilor, incepand cu 2010, cele doua fonduri urmand sa piarda astfel circa 350.000 de clienti. In urma acestei decizii, cele doua fonduri, impreuna cu Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), au dat in judecata CSSPP, iar la sfarsitul lunii trecute Curtea de Apel Bucuresti a suspendat norma Comisiei care prevedea aceasta modificare.
Vinerea trecuta insa CSSPP a publicat in Monitorul Oficial o norma pentru o noua schimbare a regulilor loteriei, in urma careia toate fondurile vor primi clienti prin loterie, in mod egal, in conditiile in care pana acum repartizarea s-a facut proportional cu cota de piata.
"CSSPP a identificat solutia optima care sa corespunda atat principiilor institutiei privind asigurarea unei piete eficiente si a unui mediu concurential cat si eforturilor depuse de administratori pentru atragerea de noi participanti", au declarat oficialii Comisiei.
La repartizarea aleatorie ajung persoanele cu varste de pana la 35 de ani, care nu isi aleg un fond de pensii in primele patru luni de la obtinerea primului loc de munca. In 2009 circa 330.000 de persoane au ajuns la loteria pensiilor private.
"Din punctul de vedere al Allianz-Tiriac Pensii, astept ca aceasta noua modificare sa intre in vigoare. Vom reevalua situatia conflictuala pe care o avem acum cu CSSPP, pentru ca nu este in folosul nimanui",