Banca Naţională a decis să mai taie 0,5 procente din dobânda de politică monetară, până la nivelul de 7%. Chiar dacă acesta este minimul istoric, prognozele privind ieftinirea creditelor nu sunt foarte optimiste, arată o analiză www.conso.ro. Băncile vor asimila reducerea gradual şi numai în condiţiile în care alte opţiuni de plasare a lichidităţilor nu vor mai fi disponibile.
Dobânda de politică monetară a fost redusă în mod constant de BNR, de la 10,25% în august 2008, până la 7% în prezent. Acesta este de altfel şi minimul istoric al dobânzii-cheie, o valoare similară fiind înregistrată doar în vara anului 2007, în plin boom al creditării.
Acesta este însă singurul element pe care cele două perioade îl au în comun. În ceea ce priveşte costurile la care populaţia şi companiile se pot împrumuta, diferenţele sunt majore. În 2007, dobânda medie la un credit ipotecar se situa la 10,7%. În prezent, piaţa oferă aceeaşi finanţare la o dobândă de 13,3%.
Creditele se vor ieftini în pas domol
"Impactul deciziei BNR asupra ofertei din piaţă va fi unul gradual şi băncile vor urma cu întârziere această mişcare pentru că nu sunt pregătite încă să reia creditarea. Încă există o aversiune foarte mare la risc", a precizat Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko.
Printre motivele care stau la baza acestei reticenţe a băncilor, Crăciun a pus pe primul loc perspectivele negative legate de creşterea ratei şomajului.
O părere similară are şi Alexandru Chidesciuc, economist şef la ING Bank. El consideră că reducerea de 0,5% era aşteptată de piaţă şi deja asimilată în reducerile de costuri pe care băncile le-au operat în ultima perioadă.
"Nu e suficient să tai rata de dobândă, ci e necesar să laşi şi lichiditatea pe piaţă. Pe măsură ce statul nu va mai atrage bani din piaţă la dobânzi atractive, băncile vor fi nevoite să pl