Salatele sunt sanatoase, se zice, prin definitie. Insa, in realitate, ele au proprietati diferite, unele fiind chiar si anticancerigene.
Pe baza studiilor publicate pana in prezent, nutritionistii americani au creat reteta salatei perfecte, atat ca si gust, cat si ca efecte asupra sanatatii. Pentru ca multe salate nu sunt decat bombe calorice, deghizate in mancaruri sanatoase, carora le lipsesc nutrientii esentiali.
Prevention iti spune ce-ar trebui sa pui in aceasta salata, pentru a ramane sanatos cat mai mult timp si a nu fi obligat sa-ti schimbi garderoba cu una mai incapatoare.
Legume cu frunze verzi
Cea mai sanatoasa "fundatie" pentru o salata o reprezinta legumele cu frunze verzi, precum spanacul, salata si unele tipuri de varza. Bogate in Vitamina B, acestea reduc riscul de cancer colorectal, ovarian si de san.
Un studiu realizat de Universitatea Vanderbilt a aratat ca femeile care consuma astfel de legume in mod regulat au cel mai scazut risc de cancer la san. Se pare ca folatii sunt cei care pot opri schimbarile ADN-ului, care altfel pot duce la instalarea bolii.
Adauga morcov
Daca nu sunt o noutate pentru salata ta, felicitari! Altfel, ar trebui sa redescopesri iepurele din tine si sa-l lasi sa iasa la suprafata ori de cate ori se iveste ocazia.
Si asta pentru ca, potrivit unui studiu realizat in Boston, femeile care consuma cate patru morcovi mici (baby carrot), de cinci ori pe saptamana, au un risc cu 54% mai mic de cancer ovarian. Tot morcovul te ajuta sa te pazesti de cancerul de rinichi.
Nu uita de rosii!
Nu numai ca adauga savoare salatei, dar abunda in licopen, cel care da culoarea specifica rosiilor, cunoscut si ca un inamic de temut al cancerului.
Un studiu realizat in Germania a aratat ca, dintre cei 165 de voluntari, cei