Cand Administratia Obama a pus in aplicare planul de stimulare a economiei, in 2009, speranta a fost ca cele 700 de miliarde de dolari vor opri declinul economic si deteriorarea pietei muncii.
Toate stirile ce au urmat au prezentat cifre care, de cele mai multe ori, se bat cap in cap, prezentand doua economii diferite: una care a invins recesiunea si una care inca se lupta sa iasa la lumina.
Forbes a facut o analiza in care a aratat ca am avut, cu adevarat, de-a face cu Marea Recesiune si ca nu e nici pe departe incheiata.
Ministerul de Comert american a anuntat vineri ca PIB-ul SUA a crescut cu 5,7 in ultimele luni ale lui 2009, fiind cea mai rapida crestere din ultimii trei ani.
Desi acesta ar putea fi un motiv de bucurie, nu trebuie sa ne extaziem prea tare. Graficul de mai jos arata cum a evoluat economia americana de la intrarea in recesiune incoace. De asemenea, prezinta perioada actuala in comparatie cu alte momente de cumpana ale economiei, unele mai severe - recesiunile din 1973 si 1981 - si altele mai putin grave - cele din 1990 si 2001.
Datele arata o crestere a consumului continua, ce contribuie la cresterea PIB-ul Americii cu 1,4%. Iata, insa, un al doilea grafic, care arata schimbarile suferite pe piata investitiilor fixe.
Investitiile fixe, care reprezinta aproape 12% din PIB, au o crestere foarte mica si se situeaza inca cu 22% mai jos decat varful atins in urma cu noua trimestre. Ambele grafice arata cat de grav a fost declinul si cat mai este inca de luptat pentru revenirea completa.
Deci, mai putem vorbi despre o revenire a economiei? S-a terminat recesiunea asa cum mai toti analistii sustin? Redevine SUA puterea economica a lumii?
Din pacate, o imagine de ansamblu a pietei muncii prezinta perspective si mai dezolante. Cele doua gr