Sindicatul criticilor de film din Franţa i-a acordat regizorului Lucian Pintilie premiul pentru cea mai bună carte de cinema. Luni seara, instituţia a anunţat că îi va decerna cunoscutului artist român această distincţie pentru volumul „Bric-à-brac. Du cauchemar réel au réalisme magique“.
Volumul premiat „ex aequo", considerat de criticii de film francezi cea mai bună carte străină de cinema, este varianta în limba franceză, în traducerea realizată de Marie-France Ionesco, a cărţii autobiografice „Bricabrac", publicată în limba română în anul 2003 la Editura Humanitas.
Citiţi şi:
Patru decenii pe scenă
Ion Besoiu: „Toma Caragiu era un camarad extraordinar"
Aceeaşi distincţie i-a revenit şi artistului german Volker Schlöndorff pentru volumul „Tambour battant mémoires".
Pagini de autobiografie
Cartea cunoscutului regizor de teatru şi film care a părăsit România comunistă după interzicerea spectacolului „Revizorul" (1972) este, pe o parte, o scriere autobiografică, în care autorul priveşte în urmă la propriul traseu. În paginile ei (peste 500, în ediţia română) prind viaţă personalităţi ale culturii române şi ale vieţii artistice occidentale, din contemporaneitate sau din epoci trecute.
Volumul conturează, de asemenea, contextul social opresiv, dintr-o Românie condusă prin cenzură vigilentă, de care regizorul a hotărât să se despartă pentru a-şi putea continua cariera, montând la teatre de renume din Franţa şi America şi realizând noi proiecte cinematografice.
Reflectând la propriul său trecut în sfera artelor, Lucian Pintilie rememorează, printre altele, episodul interzicerii, la ordinul lui Nicolae Ceauşescu însuşi, filmului „De ce trag clopotele, Mitică?", realizat după un coloj de texte de Caragiale. Deşi finalizată în 1981, pelicula a fost difuzată numai în 1990.
Una dintre