Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că sistemele de naviaţie prin GPS vor avea de suferit în urma activităţii solare tot mai intense. Sursa: AP Photo
1 /.
Dacă în trecut piaţa sistemelor GPS era destul de restrânsă, funcţionarea în condiţii normale şi corectă a acestora a devenit o prioritate, întrucât tot mai multe segmente din transporturi depind de sistemele de navigaţie. Serviciile de urgenţă (ambulanţe, pompieri, poliţie), operaţiunile militare sau chiar simplii conducători auto folosesc din ce în ce mai des GPS-ul.
În 2011, Soarele va ajunge la un număr maxim de pete solare, odată cu încheierea unui ciclu de activitate solară, şi va influenţa negativ funcţionarea GPS-ului. Cercetătorii sunt de părere că erupţiile solare, tot mai dese din următoarea perioadă, vor genera o emisie mai ridicată de raze X, unde radio şi chiar de lumină, care vor afecta direct sistemele de navigaţie.
În prezent, principiul de funcţionare al GPS-ului se bazează pe sistemul NAVSTAR, format din 24 de sateliţi, care se află la o înălţime 20.183 km de suprafaţa Pământului, care, utilizând metoda triangulaţiei, pot determina poziţa 3D, exactă, a oricărui punct de pe Pământ: latitudine, longitudine şi altitudine.
Determinarea exactă a poziţiilor se face prin măsurarea timpului de transmitere a undelor radio între satelit şi receptor, în condiţiile în care acestea se deplasează cu viteza luminii (300.000 km/s). Totuşi, activitatea solară intensă afectează transmiterea acestor unde şi generează erori de ordinul metrilor (de exemplu, în Marea Britanie acestea ajung până la 10 metri), în condiţiile în care acurateţea GPS-ului este de până la 5 centimetri în modul de funcţionare diferenţial.
Frecvenţa şi intensitatea fenomenelor legate de activitatea solară variază cu o perioadă de aproximativ 11 ani,