În timp ce majoritarul de la Rompetrol, KazMunaiGas, lansează ofertele de preluare pentru companiile din grup, Petrom şi Oil Terminal caută bani pentru investiţii în creditele bancare. Deşi preţul barilului de petrol a scăzut uşor în prima lună a acestui an, de la circa 80 de dolari până la 75-77 de dolari, companiile din sector rămân printre preferatele investitorilor de pe piaţa de capital. Inclusiv în România, unde ofertele de preluare obligatorie ale KazMunaiGas vor aduce
În timp ce majoritarul de la Rompetrol, KazMunaiGas, lansează ofertele de preluare pentru companiile din grup, Petrom şi Oil Terminal caută bani pentru investiţii în creditele bancare.
Deşi preţul barilului de petrol a scăzut uşor în prima lună a acestui an, de la circa 80 de dolari până la 75-77 de dolari, companiile din sector rămân printre preferatele investitorilor de pe piaţa de capital. Inclusiv în România, unde ofertele de preluare obligatorie ale KazMunaiGas vor aduce aproximativ 100 de milioane de euro în piaţă.
Cotaţia de anul trecut a petrolului, extrem de volatilă, cu un minim de 33 de dolari, a lovit puternic în profiturile companiilor de profil. British Petrolium (BP), ajunsă pe locul secund în lume după ce a depăşit Royal Dutch Shell la producţie, şi-a diminuat profitul cu 45% în 2009 faţă de anul anterior, coborând până la 14 miliarde de dolari, de la 25,6 milarde dolari. De asemenea, preţul gazelor naturale, care reprezintă 40% din producţia BP, a crescut doar cu 12% în ultimele 12 luni şi a afectat profitul companiei.
Situaţia din 2010 nu pare să fie mult diferită faţă de anul trecut. Chiar dacă revenirea uşoară a economiilor va susţine cererea de petrol şi gaze, marjele de profit se vor reduce (mai ales în cazul gazelor naturale, unde nu există un cartel de ţări, gen OPEC, care să menţină preţurile).
Ofertă pentru Rompetrol Well Services
Pr