Proiectul privind cresterea pragului de detinere de actiuni la societatile de investitii financiare de la 1% la 5% genereaza noi controverse. In timp ce sefii SIF-urilor tin cu dintii de prag, invocand interesele investitorilor speculativi, initiatorii legii afirma ca majorarea pragului este inevitabila si va fi realizata pana in 2012.
Decizia Comisiei pentru Politica Economica din Camera Deputatilor de a aviza negativ proiectul de lege privind pragul la SIF-uri a declansat noi controverse in piata de capital, ascutind si mai mult lupta dintre cele doua tabere - cei care cer ''libertate pentru investitori'' si cei care cred ca economia romaneasca nu a ajuns inca la un nivel care sa-i permita un acces egal pentru toti investitorii.
''Nicaieri in lume nu exista o limitare de detinere a celor care investesc in actiuni'', spune deputatul PNL Horia Uioreanu, unul dintre initatorii legii. ''Instituirea pragului a fost anticonstitutionala, pentru ca a limitat dreptul de proprietate, ceea ce este ilegal'', afirma deputatul.
In replica, presedintele Comisiei pentru Politica Economica din Camera Deputatilor, Mihai Tudose, a declarat ca societatea romaneasca nu este inca pregatita pentru un asemenea demers, iar presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, afirma ca decizia ar putea influenta evolutia pietei de capital. ''Daca se va considera ca e nevoie sa se ridice limita, ca sa se ridice preturile de tranzactionare, punctul meu de vedere este ca nu va fi nimic altceva decat o manipulare a pietei de capital''.
La randul sau, Tudor Ciurezu, directorul SIF Oltenia, a declarat ca ''autorii initiativei legislative nu tin cont de faptul ca un numar mare de investitori au respectat prevederile legale, iar numarul celor care au acumulat (actiuni - n.r.) nelegal este semnificativ mai mic si nereprezentantiv''.
Adica, cu alte cuvint