Ministrul Agriculturii a hotarat sa nu mai dea bani proprietarilor care nu-si lucreaza terenul agricol si se gandeste chiar sa impoziteze pe cei care refuza sa exploateze corespunzator suprafetele agricole.
Ministrul de resort Mihail Dumitru va cauta, impreuna cu ministerul de finante, o metoda de diminaure a suprafetei agricole nelucrate, in conditiile in care aproape 40% din suprafata totala, adic circa 3,5 mil. ha de teren, este lasata parloaga. "Vom actiona in doua directii- pe de o parte am putea penaliza proprietarii prin aplicarea corecta a sistemului de subventionare, iar pe de alta parte fie prin introducerea unei taxe suplimentare, fie prin majorarea impozitului funciar, care in prezent are o valoare foarte mica", a declarat Dumitru.
Chiar daca statul este obligat sa acorde subventii de circa 100 de euro/ha, dintre care 80 de euro de la Uniunea Europeana, iar restul de la bugetul de stat, doar celor care lucreaza terenul agricol detinut sau care il mentin in "bune conditii agricole si de mediu", pana acum fermierii nu au fost controlati aspru, astfel ca anual se pierd circa 400 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF, bani care merg in consum si nu in investitii pentru modernizarea exploatatiilor.
Din subventiile totale la hectar de 1,1 mld. euro pentru 2009, 400 de milioane au intrat in buzunarele proprietarilor de teren agricol care si-au lasat suprafetele nelucrate.
"In momentul in care terenul are un cost pe care detinatorul trebuie sa il plateasca, proprietarul va trebui sa faca ceva cu terenul respectiv, fie sa lucreze si sa obtina un venit de pe teren care sa-i asigure cel putin costul pe care il plateste, fie sa il dea cuiva si sa incaseze de pe el cel putin echivalentul taxei sau impozitului pe care il va plati, fie sa il vanda si sa scape de acest cost", este de parere ministrul agriculturii.
Cei care nu isi lucre