Potrivit DSP Braşov, pentru elevi sunt aproximativ 25 de medici şcolari, în întreg judeţul. Problemele medicale ale studenţilor, cam vreo 20.000 la număr, le rezolvă 3 medici de medicină generală şi 3 stomatologi
Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect care stabileşte normativul pentru personal şi standardele de cost pentru servicii medicale prin care, peste 2.000 de angajaţi din cadrul unităţilor de asistenţă medico-socială şi din cabinetele medicale şcolare ar urma să fie concediaţi.
Potrivit proiectului, din sistem ar urma să plece 24 de medici şi 152 de asistenţi medicali din unităţile şcolare.
Noile normative după care ar trebui să se facă „restructurarea” arată că în cabinetele din grădiniţe trebuie să fie o asistentă medicală la 60-100 de copii în unităţile cu program prelungit şi o asistentă medicală la 60-80 de copii pe tură în grădiniţele cu program săptămânal. În unităţile şcolare se cere un medic general la maximum 2.500 de elevi şi o asistentă medicală la 800-1.000 de elevi, un medic stomatolog şi o asistentă medicală stomatologie la 1.500 de elevi.
Normativul în unităţile de învăţământ superior este de un medic general la 3.000 de studenţi şi o asistentă medicală la 1.500 de studenţi.
În judeţul Braşov, însă, lipsa personalului medical este acută deja. „Nici nu ştim de unde ar mai putea face Ministerul concedieri. Şi acum, medicii lucrează cu o normă foarte mare”, a explicat Gabriela Proca, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov.
Situaţia fericită:
Un medic la 3-4 şcoli
În judeţ, potrivit reprezentanţilor DSP Braşov, există aproximativ 25 de medici şcolari, care, teoretic, au în îngrijire, zeci de elevi, din şcoli generale, colegii, licee, grupuri şcolare. „Aceşti medici se ocupă de şcolile din judeţ. Nu există medic care să aibă o singură şcoală de care