Între 11 şi 21 februarie se desfăşoară la Berlin cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film. Pentru a aniversa Berlinala şi cu nişte imagini istorice, organizatorii au realizat un scurt montaj audio-vizual care va preceda anul aceste spectacolele programate. În acest montaj apar vedetele care în ultimii 60 de ani au fost prezente la Berlin, apar regizori şi politicieni care rostesc fraze memorabile legate de istoria festivalului, transmite corespondetul RFI la Berlin, William Totok.
Între 11 şi 21 februarie se desfăşoară la Berlin cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film. Pentru a aniversa Berlinala şi cu nişte imagini istorice, organizatorii au realizat un scurt montaj audio-vizual care va preceda anul aceste spectacolele programate.
În acest montaj apar vedetele care în ultimii 60 de ani au fost prezente la Berlin, apar regizori şi politicieni care rostesc fraze memorabile legate de istoria festivalului, transmite corespondetul RFI la Berlin, William Totok.
Iniţial, festivalul a fost conceput de către ofiţeri americani ca o acţiune integrată în procesul general de democratizare a Germaniei postbelice, devastată de nazism.
„Trebuie să recunoaştem deschis că în 1951, cînd s-a inaugurat festivalul, aceste a constituit, în primul rînd, o acţiune politică. A fost un semnal care dorea să simbolizeze dorinţa acestui oraş de a trăi.”
În următorii ani, festivalul s-a desfăşurat în Berlinul Occidental, împărţit în cele 3 zone militare ale aliaţilor din Vest, cea americană, britanică şi franceză. După ridicarea zidului în 1961, Berlinul Occidental devenise o insulă, iar festivalul una din cele mai importante momente culturale ale anului. Abia după 1989 au putut participa la Berlinală şi locuitorii din zonă sovietică, adică din partea estică a oraşului.
În aceşti 60 de ani, Berlinala a devenit unul din cele mai