La 11 februarie 1990, secretarul de stat american James Baker a făcut o scurtă escală la Bucureşti. Era prima vizită a unui oficial de rang înalt din lumea democratică în Capitala României după Revoluţie! Baker se afla într-un turneu mai amplu în ţările Europei de Est, iar popasul său în Capitala României fusese iniţial incert. Itinerariul oficial prevedea deplasări la Praga şi Moscova, însă demnitarul american a "rupt" patru ore şi jumătate din programul său pentru a vizita Bucureştiul. S-a întâlnit cu primul-ministru Petre Roman la Palatul Victoria, cu preşedintele CPUN Ion Iliescu la Palatul Parlamentului (Palatul Patriarhiei în prezent), cu unii lideri ai opoziţiei, reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale, studenţeşti şi de tineret, precum şi cu pastorul reformat Laszlo Tokes.
Pluralism politic şi economie de piaţă
Secretarul de stat american a venit cu scopul declarat de a da un mesaj politic prin care făcea apel la stabilitate, pe fondul tensiunilor dintre Putere şi Opoziţie. La sosire pe Aeroportul Otopeni, James Baker a spus: "Am venit în România cu gândul de a încuraja procesul de reforme, de a încuraja alegeri libere şi cinstite, de a ne asigura că acest proces va continua spre pluralism politic, spre stabilirea unei economii de piaţă. Oficialităţile guvernamentale române ne-au spus că sunt pe deplin angajate în direcţia unor alegeri libere şi echitabile. Noi am insistat asupra faptului că îmbunătăţirea relaţiilor dintre Statele Unite şi România depinde de organizarea acestor alegeri libere şi echitabile, de respectarea drepturilor omului şi de respectarea drepturilor minorităţilor".
Clauza
Chestionat de ziarişti în privinţa viitorului relaţiilor economice dintre România şi SUA, secretarul de stat american a declarat: "Noi (guvernul Statelor Unite, n.r.) reexaminăm poziţia în legătură cu clauza naţiunii celei mai favorizate