Bancile au stat pe bani in prima luna a anului si cu toate ca au plasat in titluri de stat 6,1 mld. lei (1,5 mld. euro), tot au ramas cu lichiditati in volum total de aproape 55 mld. lei (13,2 mld. euro) pe care le-au dus la BNR in depozite pe o zi in schimbul dobanzii de 3,5% pe an.
Suma plasata la BNR reprezinta recordul ultimilor doi ani, indicand volumul foarte mare de lichiditati excedentare inregistrate de institutiile de credit la sfarsitul zilei de operatiuni.
Implicit, nicio banca nu a mai imprumutat niciun leu de la BNR prin facilitatea de credit pe o zi, dupa ce in decembrie cererea pentru finantari de urgenta se ridicase la 24 mld. lei (5,7 mld. euro).
Chiar si banca centrala s-a aratat surprinsa de aparitia acestui exces de lichiditate, motiv pentru care nu a considerat necesar sa reduca rezervele minime obligatorii la lei nici in sedinta de politica monetara de pe 3 februarie.
De altfel, in cursul lunii ianuarie dobanzile de pe piata monetara au coborat chiar spre pragul de 3,5% pe an, indicand de asemenea existenta unor lichiditati consistente.
Totusi, lichiditatea nu este uniform distribuita intre jucatori si ramane volatila, asa incat BNR a injectat pe 25 ianuarie 6 mld. lei cu scadenta la o saptamana si apoi inca 9,2 mld. lei pe 1 februarie pentru a tempera aparitia unor pusee de crestere a dobanzilor pe fondul cererii mai mari determinate de perioada de plata a impozitelor catre Fisc.
Oricum, bancile nu se mai pot plange ca duc lipsa de lichiditati pentru creditare. Dobanzile coboara insa de la niveluri foarte ridicate, asa incat tot raman in jur de 15% pe an la creditele de nevoi personale, iar unii bancheri sustin ca nu vom vedea credite in lei cu dobanda de o singura cifra pana la sfarsitul acestui an.
Prognoza indica preocuparea bancherilor pentru a recupera prin marjele mari de dobanda o parte cat mai ma