Shakespeare a scris: "Ceea ce noi numim trandafir, cu orice alt nume ar mirosi la fel de dulce". Cu tot respectul fata de bard, cercetatorii de la Universitatea din Florida il contrazic: indiferent de cum se numeste o floare, parfumul ei poate fi schimbat.
Astfel, o echipa de la Universitatea din Florida a descoperit cateva dintre genele care controleaza amestecul de substante ce compun mirosul unei flori, deschizand noi drumuri spre modificarea acestuia in directia unor parfumuri dorite, informeaza institutia de invatamant.
"Pentru mult timp, crescatorii s-au axat pe cum arata o floare, pe dimensiuni sau culoare. [...] Dar mirorsul a fost lasat in urma. Daca te duci la florarie si vrei sa mirosi florile, probabil nu vei simti ceea ce te astepti", spune David Clark, profesor de horticultura la Universitatea din Florida.
Potrivit lui Clark, de-a lungul timpului, crescatorii au selectat plante care produc flori mai mari sau mai atractive si care rezista mai mult in vaze; totusi, facand asta, au fost selectate fara voie, plante care nu miroseau la fel de puternic.
Acest lucru ar putea fi schimbat. De exemplu, un client va putea, in viitor, sa intre intr-o florarie si sa aleaga dintre varietatile mirositoare sau inodore ale aceleiasi flori.
In lucrarea publicata in The Plant Journal si Phytochemistry, cercetatorii implicati in studiu au descris cum mai multe gene ale petuniei ajuta reglarea a 13 compusi aromatici care, combinati, dau mirosul specific acestei flori. Prin ajustarea acestor compusi se poate modifica parfumul florii.
Shakespeare a scris: "Ceea ce noi numim trandafir, cu orice alt nume ar mirosi la fel de dulce". Cu tot respectul fata de bard, cercetatorii de la Universitatea din Florida il contrazic: indiferent de cum se numeste o floare, parfumul ei poate fi schimbat.