Principala provocare pentru marile companii este in 2010, pe langa redresarea businessurilor, imbuna tatirea dialogului cu autoritatile publice, apreciaza Sorin Mandrutescu, CEO al Oracle Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de soft de business din lume si presedinte al AmCham.
"Este o necesitate evidenta de a reforma Consiliul Economic si Social. Este o institutie oficiala despre care noi nu credem ca functioneaza corespunzator, iar ceva trebuie facut. Noi la AmCham vorbim de un «gap» (distanta - n.r.) care exista intre politicieni si lumea reala - adica mediul de afaceri. Cred ca cea mai mare provocare este sa acoperim acest gap", a spus Mandrutescu la un forum pe teme fiscale si juridice organizat de publicatia Business Review. Mandrutescu conduce Camera de Comert Americana in Romania (AmCham), care reuneste peste 300 de companii. Consiliul Economic si Social (CES) este o institutie publica infiintata in 1997, care are drept scop sa faciliteze dialogul intre sindicate, patronate si Guvern. De asemenea, are rol consultativ in stabilirea strategiilor si politicilor economice si sociale.
"Nu suntem foarte bine ascultati. Noi dam multe sugestii, oferim expertiza", spune si Peter de Ruiter, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica al gigantului de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).
Asociatiile de business si firmele de consultanta publica periodic studii, rapoarte si fac recomandari scrise Guvernului. Spre exemplu, pe site-ul AmCham se pot gasi lucrari precum "Prioritati pentru Romania 2009" sau "Domeniul sanatatii: Pozitia AmCham cu privire la OUG 104/2009", ordonanta care modifica legea privind reforma din sanatate.
"Guvernul nu este prea capabil sa ia masuri. (…) Incearca sa actioneze, dar mai mult reactioneaza", puncteaza Anca Grigorescu, Avocat Partener la bpv Grigorescu.
Consultantu