În timp ce premierul Greciei, Georgios Papandreou se află miercuri la Paris, la Atena este prevăzută o uriaşă manifestaţie a funcţionarilor, în paralel cu o grevă de 24 de ore în toate serviciile publice. Furia angajaţilor de la stat a fost provocată de planul de austeritate anunţat de Guvernul socialist, tocmai pentru a scoate ţara din impasul economic în care se află. Agenţiile de evaluare financiară şi responsabilii europeni, care se reunesc joi, 11 februarie, la Bruxelles, pentru a aborda criza din Grecia au cerut liderilor de la Atena să fie fermi şi să-şi menţină planul de austeritate, în ciuda protestelor stradale.
În timp ce premierul Greciei, Georgios Papandreou se află miercuri la Paris, la Atena este prevăzută o uriaşă manifestaţie a funcţionarilor, în paralel cu o grevă de 24 de ore în toate serviciile publice.
Furia angajaţilor de la stat a fost provocată de planul de austeritate anunţat de Guvernul socialist, tocmai pentru a scoate ţara din impasul economic în care se află.
Agenţiile de evaluare financiară şi responsabilii europeni, care se reunesc joi, 11 februarie, la Bruxelles, pentru a aborda criza din Grecia au cerut liderilor de la Atena să fie fermi şi să-şi menţină planul de austeritate, în ciuda protestelor stradale.
Planul guvernamental prevede economisirea a opt sute de milioane de euro anul acesta. Pentru a-şi atinge obiectivele, echipa Papandreou propune să suprime primele de care beneficiază mulţi greci, să îngheţe salariile funcţionarilor şi să nu-l înlocuiască decât pe unul din cinci care iese la pensie.
O reformă însoţită de o alta fiscală, menită să-i facă pe greci să-şi plătească impozitele, reformă pe care sindicatele elene o refuză categoric.
Principalul sindicat al funcţionarilor a calculat că măsurile guvernamentale vor diminua cu 5 până la 20 de procente veniturile angajaţilor de la stat, lucru