Contractele pe un timp limitat sunt preferate în detrimentul celor pentru o perioadă nelimitată
Schimbarea situaţiei economice aduce multe schimbări, iar modificările se simt şi la nivelul angajatorilor care preferă să ofere viitorilor salariaţi contracte pe perioade determinate, ne-a declarat pentru Curierul Naţional, Mădălina Enache, Consultant Resurse Umane şi membru HR Club.
Potrivit legislaţiei române, mai exact Codul Muncii, se regăseşte ca modalitate de angajare contractual individual de muncă, ce poate fi realizat pe perioadă determinată sau pe perioadă nedeterminată.
În timp ce în trecut erau folosite contractele pe perioadă nedeterminată acum este invers
"În orice perioadă, contractele cele mai căutate de către angajaţi sunt cele pe perioadă nedeterminată, deoarece acestea oferă o mai mare stabilitate şi securitate a jobului, iar băncile solicită un contract pe perioadă nedeterminată ca una dintre condiţiile obligatorii de acordare a unui credit", ne-a explicat Mădălina Enache. Ea a mai spus că "unii angajatori au recurs la angajarea de consultanţi pentru a-şi reduce taxele plătite la stat. Aceşti consultanţi erau fie PFA (persoane fizice autorizate), fie microîntreprinderi, care în acest fel lucrau pentru angajatorul respectiv, însă nu apăreau pe statele de plată ale acestuia".
Climatul economic aduce noi modificări
"Perioada de criză constrânge angajatorul să îşi ia măsuri de diminuare a cheltuielilor de diverse tipuri, inclusiv cele cu salariile. Din acest motiv, angajarea pe perioadă determinată pare să ia amploare. Este aşa-numita angajare pe "proiect" care permite angajatorului să beneficieze de serviciile unui angajat pe o perioadă de până la 2 ani de zile în condiţiile articolului 80 alin. (4) din Codul Muncii. Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individua