Zeci de copii au ajuns la spital intoxicati cu plante etnobotanice. Numai la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala, in ultimele doua luni, au fost internati 16 adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, care prezentau simptome precum ameteli, somnolenta, agitatie, cefalee, vertij, halucinatii vizuale, greata si varsaturi. Analizele medicale au relevat ca minorii fusesera intoxicati in urma consumului de tigari ce contineau substante etnobotanice. "Dorim sa tragem un semnal de alarma asupra pericolului vital imediat al consumului acestor substante, precum si al celui pe termen lung – de instalare a fenomenului de dependenta", a declarat prof. univ. dr. Coriolan Emil Ulmeanu, coordonatorul Centrului Antitoxic Pediatric din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".
Acestea nu sunt singurele cazuri depistate. "In perioada 20 decembrie 2009–9 februarie 2010, serviciul telefonic TOXAPEL a inregistrat alte noua cazuri similare", a declarat dr. Viorela Nitescu, medic primar pediatru cu supraspecializare in toxicologie clinica. Saptamana trecuta, un tanar bucurestean a murit dupa ce a consumat aceste plante. Adolescentul a suferit o embolie pulmonara cauzata de intoxicatie cu stupefiante, politistii de la Serviciul Omoruri al Politiei Capitalei desfasurand cercetari in acest caz.
Pericolul reprezentat de aceste droguri legale i-a determinat si pe alesii poporului sa ia masuri imediate. Ieri, Camera Deputatilor a aprobat o propunere legislativa ce prevede interzicerea comercializarii, punerii in vanzare, distribuirii si livrarii produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic.
Proiectul, care stabileste ca nerespectarea acestei prevederi se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani, se suprapune cu intentia Executivului de a aprob