Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat la finalul audierilor din comisiile reunite de apărare şi politică externă, că proiectul antirachetă nu va presupune decât costuri minimale pentru România, legate de asigurarea securităţii perimetrului infrastructurii militare. La rândul său, ministrul de interne, Gabriel Oprea, dă asigurări că scutul antirachetă aduce protecţie României. Scutul este unul "eminamente defensiv", nefiind îndreptat împotriva Rusiei.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat la finalul audierilor din comisiile reunite de apărare şi politică externă, că proiectul antirachetă nu va presupune decât costuri minimale pentru România, legate de asigurarea securităţii perimetrului infrastructurii militare.
"Noi vom primi de la partenerii noştri o listă de criterii care ne vor ajuta să identificăm locaţia optimă. În rest, costurile nu ţin nici de interceptoare, nici de infrastructura militară care va fi construită, ci practic de asigurarea securităţii ei în jurul perimetrului. Deci, costuri minimale, care nu au niciun impact macroeconomic şi care vor fi în orice caz minimale", a spus Baconschi.
Ministrul a enumerat şi avantajele pe care implementarea elementelor scutului le va avea pentru România.
"Sistemul antirachetă va acoperi întregul teritoriu naţional, va confirma dinamica excelentă a parteneriatului dintre România şi Statele Unite ale Americii, va creşte vizibil relevanţa geopolitică şi regională a României", a spus Baconschi.
La rândul său, ministrul de interne, Gabriel Oprea, dă asigurări că scutul antirachetă aduce protecţie României. Scutul este unul "eminamente defensiv", nefiind îndreptat împotriva Rusiei.
"Am discutat despre faptul că acest scut antirachetă aduce indiscutabil protecţie României şi poporului român. Este eminamente un scut defensiv, nu este îndreptat împotriva Rusiei şi vorb