Recalcularea pensiilor speciale prevazuta in legea pensiilor, care intra astazi in dezbaterea Executivului, nu va reduce deficitul la fondul de pensii pe termen scurt, ci, dimpotriva, il va adanci.
Indemnizatiile celor 200.000 de beneficiari de pensii speciale sunt platite in prezent de la bugetul de stat si urmeaza sa fie trecute in plata la bugetul asigurarilor sociale de stat dupa recalculare. Bugetul asigurarilor sociale de stat a inregistrat anul trecut un deficit de 1,5 mld. euro.
"Pensiile speciale vor fi platite din bugetul de asigurari sociale, chiar daca aceste categorii de persoane nu au platit contributii. Este adevarat ca ei plateau niste contributii, dar mai mici decat restul salariatilor, iar acestea mergeau la bugetul de stat", spune Petru Dandea, vicepresedintele confederatiei sindicale "Cartel Alfa".
El a mai precizat ca, totusi, pe termen lung, largirea bazei de contribuabili, in care vor fi incluse si categoriile care primeau pensii speciale, va creste veniturile la fondul de pensii si va scadea deficitul. "Pe termen scurt insa, va fi greu sa se rezvolve problema deficitului la fondul de pensii", explica Dandea.
Legea unitara a pensiilor are in vedere recalcularea pensiilor speciale ale magistratilor, diplomatilor, parlamentarilor, aviatorilor sau ale fostilor angajati ai Curtii de Conturi, dar si cele ale fostilor militari sau politisti.
In forma inintiala, proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Muncii facea distinctie intre fostii militari si politisti si ceilalti pensionari speciali, prevazand ca recalcularea se va face doar pentru ultimele categorii si exceptand de la recalculare aproximativ 140.000 - 150.000 de pensii.
Potrivit unui calcul ZF, suma totala pe care o cheltuie statul pentru cele 200.000 de pensii speciale este de circa 1 mld. euro, bani proveniti de la bugetul de stat.
Ministr