Tranzacţiile tip „suveică" cu produse petroliere din sud estul Europei dau bătăi de cap autorităţilor din Vrancea. Unul dintre cele mai tari cazuri aflate pe masa Gărzii Financiare este cel al unei societăţi comerciale cu sediul social în Focşani, care a creat un prejudiciu de zece miliarde de lei.
Firma respectivă şi-a mutat sediul firmei din judeţul Olt în Vrancea la finele anului 2009, iar la începutul lui 2010 foştii patroni au cesionat acţiunile unor persoane din Galaţi. „Este vorba despre produse petroliere aduse din Bulgaria pentru care la trecerea vămii nu se mai plăteşe TVA-ul deoarece ambele ţări fac parte din Uniunea Europeană. TVA-ul ar trebui plătit în momentul comercializării mărfii şi aici apare marea problemă. Acest caz este în cercetare şi vom vedea dacă la sumă respectivă de zece miliarde de lei vechi nu va trebui să adăugăm şi plata accizelor", a explicat directorul coordonator al Gărzii Financiare Vrancea, Mugurel Mălureanu.
Tranzacţia între firme se face într-un timp foarte scurt şi pe sume fabuloase. „Organele de control sunt puse în dificultate. De obicei, prima firmă şi ultima care fac tranzacţia sunt în regulă. Cel puţin una de la mijlocul tranzacţiei este o firmă „fantomă". Sunt implicate în serie cinci sau şase astfel de societăţi comerciale, care îşi cesionează părţile sociale pentru a li se pierde urma, după ce rulează miliardele", continuă Mălureanu.
Benzinăriile mici, principalii destinatari
Florin Voicu este administrator o benzinărie din judeţ şi recunoaşte că a cumpărat combustibil provenit pe această filieră. Motivul, lesne de intuit. „Preţul a fost foarte bun, aşa că nu am stat pe gânduri. Mi-au spus că marfa este adusă din Bulgaria. Era de bună calitate şi nu au fost probleme. Eu mi-am plătit la timp toate taxele şi impozitele şi TVA-ul. Problema nu cred că este la mine", ne-a spus bărbatul.
Ofic