Deşi la începutul crizei din Grecia statele europene s-au opus cu fermitate unui eventual sprijin financiar, guvernele europene au convenit, în principiu, să sprijine Grecia şi analizează diverse opţiuni, inclusiv ajutoarele bilaterale, a declarat o sursă din coaliţia aflată la guvernare în Germania, transmite Reuters. "Decizia de a ajuta Grecia a fost luată, în principiu, la nivelul zonei euro", a spus sursa. Comentariul reprezintă primul indiciu clar că Germania ar putea fi pr
Deşi la începutul crizei din Grecia statele europene s-au opus cu fermitate unui eventual sprijin financiar, guvernele europene au convenit, în principiu, să sprijine Grecia şi analizează diverse opţiuni, inclusiv ajutoarele bilaterale, a declarat o sursă din coaliţia aflată la guvernare în Germania, transmite Reuters.
"Decizia de a ajuta Grecia a fost luată, în principiu, la nivelul zonei euro", a spus sursa.
Comentariul reprezintă primul indiciu clar că Germania ar putea fi pregătită să intervină pentru a preveni o criză de încredere în zona euro, eventualitate care a tulburat pieţele internaţionale.
Comisarul pentru probleme Economice şi Monetare, Joaquin Almunia, a cerut, marţi, liderilor europeni să susţină Grecia, care trebuie să reducă datoriile şi deficitul, alimentând speculaţiile privind un eventual ajutor.
"Aş vrea ca liderii Europei să spună autorităţilor elene că va primi ajutor, în schimbul eforturilor făcute", a declarat Almunia în Parlamentul European.
Euro, care vineri a atins un minim din ultimele nouă luni din cauza temerilor legate de situaţia financiară a Greciei, Portugaliei şi Spaniei, a urcat marţi la un maxim al şedinţei, de 1,38 dolari pe unitate, în urma comentariilor sursei germane.
De asemenea, spredurile randamentelor obligaţiunilor elene faţă de cele germane s-a redus puternic.
Statele cu bugete fragile din zona eur