Premierul Emil Boc a anunţat adoptarea proiectului legii unitare a sistemului public de pensii. Cu acest prilej, la sfârşitul şedinţei de ieri a Executivului, Boc a precizat că doar 15 procente dintre cei circa 180 de mii de pensionari cu pensii speciale, adică 27.000 de persoane, vor avea pensiile diminuate, din 2011, în urma recalculării. Printre aceştia se vor număra aproape sigur circa 7.800 de pensionari magistraţi, diplomaţi, parlamentari, inspectori ai Curţii de Conturi şi personal aeronautic care beneficiază în prezent de pensii de serviciu instituite prin legi speciale. Conform Mediafax, cuantumul mediu al unei astfel de pensii este între 2.782 lei şi 9.164 de lei.
Boc promite dar nu spune cum va face practic
Premierul s-a hazardat, dând garanţii care nu au susţinere în proiectul de lege: pensiile militarilor şi poliţiştilor, mai mici de 30 de milioane de lei vechi (3.000 de lei noi), nu vor scădea în urma recalculării, a declarat, în mod repetat, Emil Boc. Ulterior, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a precizat că s-au făcut unele "simulări", care ar arăta că doar unele dintre pensiile mai mari de 20 de milioane vor fi afectate sensibil de recalculare. Realitatea este că, dacă nu se va introduce, în Parlament, o prevedere specială în lege, vor exista, cu certitudine, pensionari din Armată, Servicii, Poliţie şi Penitenciare, cu pensii mai mici de 3.000 de lei, care vor primi pensii şi mai mici din 2011. Nu se poate şti, acum, câte persoane, din rândul celor 180 - 200 de mii de beneficiari de pensii speciale, vor avea pensiile micşorate după aplicarea algoritmului de calcul pe puncte.
Marea recalculare, o operaţiune de durată
Recalcularea pensiilor militarilor şi poliţiştilor va fi un proces extrem de dificil, în care vor trebui reconstituite dosare de pensii cu documente din arhive vechi de până la 80 de ani şi prin considerarea unor ve