Versurile "racul merge înapoi/dar întotdeauna are-n minte/să-nhaţe tot ce-i înainte" se pot aplica şi reformei noastre în Justiţie. Recunoscând lipsa progreselor în acest domeniu, ministrul de resort, Cătălin Predoiu, s-a arătat ieri sceptic în privinţa raportului interimar favorabil pe Justiţie al Comisiei Europene, motivând că am rămas în acelaşi stadiu ca în vara anului trecut, din cauza "tumultului politic".
"Ultimul raport, din luna iunie, a înregistrat o serie de progrese, aşteptăm un alt raport în luna februarie. Nu sunt foarte optimist în ceea ce-l priveşte pe acesta pentru că, în ultimele şase luni, în special din cauza, hai să-i spunem, tumultului politic, dificultăţilor de ordin instituţional-constituţional, o serie de măsuri au stagnat şi suntem în urmă cu anumite reforme, de exemplu, cum ar fi desăvârşirea acestui proiect de adoptare a Codurilor de Procedură, o serie de chestiuni legate de resursele umane, sistemul judiciar şi aşa mai departe", a declarat Predoiu, citat de NewsIn.
Or, raportul pe Justiţie din vara anului trecut incrimina România tocmai din această cauză, CE cerând ţării noastre să adopte cât mai curând Codurile de Procedură Civilă şi Penală.
"În această situaţie, aprecia Comisia Europeană anul trecut, nu este surprinzător faptul că jurisprudenţa sistemului judiciar românesc este contradictorie, ceea ce duce la întârzieri nejustificate, care, la rândul lor, sunt abordate printr-un amalgam legislativ de ordonanţe de urgenţă, norme şi practici de punere în aplicare", se arăta în document, cu precizarea că "România a întreprins o serie de măsuri binevenite" în vederea relansării procesului de reformă".
Având în vedere constatările de mai sus, Comisia ne-a invitat să întreprindem acţiuni în mai multe domenii, urmând ca România "să efectueze o evaluare amănunţită a impactului codurilor asupra funcţionării sistemului ju