Sărăcia în care se zbat mii de familii din judeţul Neamţ, promiscuitatea sau neglijenţa de care au dat dovadă părinţii a făcut ca 274 de copii, cu vârste de până la trei ani, să ajungă la spital anul trecut după ce au suferit de foame. Sursa: Dan Sofronia Micuţii aveau o greutate cu mult sub media normală pentru vârsta lor, din cauză că regimul alimentar era deficitar, iar ei ajungeau să fie diagnosticaţi cu cu malnutriţie proteino-calorică.
„Malnutriţia este cauzată de problemele de alimentaţie ale copilului. Este vorba despre un dezechilibru între înălţime şi greutate. Boala arată faptul că aceşti copilaşi sunt prost alimentaţi, motivele fiind lipsa resurselor financiare ale părinţilor dar şi neglijenţa lor, pentru că, în multe cazuri este vorba şi despre asta. Totuşi, în urma unei bune colaborări între părinţi şi medic, aceşti copii pot recupera foarte bine”, a declarat medicul de familie Mihaela Covrig.
Sarcini nedorite sau timpurii
Locul unde ei ajung pentru a se reface, proces care durează şi câteva luni, este Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. Acum se află în această situaţie 17 copii, care au câteva luni sau maximum un an şi jumătate. De îngrijirea lor se ocupă medicii şi două asistente - una pe tura de zi şi una, noaptea şi nu părinţii naturali.
Fiecare dintre pacienţi are o poveste tristă, aveau şi alte boli, au apărut pe lume în urma unor sarcini nedorite sau timpurii, din moment ce mamele lor erau minore. „Îi ţinem maximum 60 de zile, dar în situaţii excepţionale şi mai mult. Nu rupem legătura cu părinţii, îi chemăm la vizite săptămânal, iar dacă nu se prezintă, anunţăm asistentul social de la primăria de unde domiciliază. Iar externarea o facem doar atunci când ne convingem că sunt cât de cât în siguranţă, apelând la ajutorul autorităţilor“, a declarat asistenta şefă, Marina