Numarul executarilor silite din economie va creste anul acesta fata de 2009, pentru ca bancile sunt mai pregatite pentru astfel de activitati si in plus a fost pus la punct si cadrul institutional necesar, spune Mihai Bogza (desen), presedintele Bancpost.
"Sunt convins ca in 2010 vor fi mai multe executari silite, care vor include si nume mari. Anul trecut nu exista suficient personal specializat in banci si pe deasupra au mai fost si probleme de ordin institutional, cum ar fi greva magistratilor", a declarat Bogza.
El spune ca bancile vor continua sa restructureze credite, dar volumul finantarilor noi nu va creste spectaculos, avand in vedere ca exista deja un grad de supraindatorare a populatiei si companiilor relativ ridicat.
"Bancile judeca bonitatea clientului in functie de raportul dintre capital si datorie. Din acest punct de vedere, in Romania exista o supraindatorare relativa peste care este greu sa mai vii cu imprumuturi noi."
In acelasi timp, el invoca reducerea drastica a cererii solvabile de creditare, avand in vedere ca firmele nu mai au capacitatea de a dezvolta planuri de afaceri pe termen mediu si lung pe baza carora sa solicite finantare, iar persoanele fizice se confrunta cu nesiguranta locului de munca.
Desi BNR a continuat sa reduca dobanda-cheie pana la 7%, Bogza sustine ca exista riscul ca dobanzile la credite sa nu scada semnificativ pentru o perioada mai lunga de timp, pentru ca neperformantele nu dau inca semne de aplatizare, iar directia in care merge economia este inca nesigura.
"Oamenii se uita doar la costul finantarii, dar costul nu este singura componenta si trebuie sa luam in calcul si riscul de credit si estimarile privind mersul afacerilor."
In functie de evolutia economiei, Bancpost ar putea aplica din nou anul acesta masuri de reducere a costurilor, dupa ce in 2009 a inchis sapte sucursale s