Doi adolescenti romani reconstruiesc Romania din temelii. Casa Presei, Palatul Cotroceni, Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu" si Cazinoul din Constanta se numara printre lucrarile lor minutioase. Cum este posibil? Prin intermediul computerului, care le permite lui Ciprian Nutescu si Razvan Mitre sa remodeleze realitatea cu ajutorul imaginilor tridimensionale.
O intreaga retea mondiala de desenatori 3D lucreaza astazi la reconstructia virtuala a planetei. Una dintre cele mai cunoscute aplicatii este ilustrarea cladirilor din marile orase ale lumii, care pot fi vizualizate cu programul Google Earth. Modelatorii folosesc fotografiile reale ale cladirilor pe care vor sa le ilustreze si apoi, cu ajutorul unui program special, realizeaza copiile tridimensionale ale imobilelor pe care ulterior, prin intermediul internetului, le ofera spre vizionare lumii intregi. Orasele din Romania au intrat si ele in acest proces de reconstructie virtuala cu ajutorul unor pasionati ai tehnologiei 3D, multi dintre ei aflati la varsta adolescentei, precum Nutescu si Mitre.
"Am intrat in legatura cu firma americana in 2007, prin e-mail. Mi-au spus sa le trimit niste imagini si apoi m-au bagat in reteaua lor de modelatori 3D din toata lumea", povesteste Ciprian Nutescu. Tinerii spun ca dupa ce le-au aparut modelele pe Google Earth au inceput sa primeasca si oferte de contracte. Sumele primite au fost mici, dar, dupa cum singuri recunosc, cariera lor este abia la inceput de drum.
Lumea se reconstruieste de cativa ani incoace. Din temelii. Orase, cetati, biserici, drumuri. Dar nu se mai folosesc piatra, caramida, betonul, sticla sau otelul. Iar constructorii nu mai utilizeaza lopata si mistria. E suficient mouse-ul. Zidurile sunt creionate pe calculator. Dintr-un click este sapata fundatia viitoarei cladiri, apoi dintr-o alta comanda a tastaturii sunt con