Grupul Şcolar Anghel Saligny din Craiova, renovat acum doi ani din fonduri proprii, a fost desfiinţat printr-o decizie a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj şi înghesuit cu totul în Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”. Sursa: Gabriela Zanfir Cei 504 de elevi şi 51 de profesori privesc debusolaţi cum a doua casă le este luată de sub picioare, după ce au investit în ea bani, timp şi pasiune. Ei cred că adevăratul motiv al comasării îl reprezintă clădirea modernizată a liceului.
În fiecare an, din clădirea vesel colorată de pe Str. Brestei, de la nr. 129, ies câteva sute de confecţioneri textile, designeri, electromecanici, mecanici auto, tinichigii sau croitori calificaţi. Dar 2010 va fi ultimul an în care „Anghel Saligny” va da pentru piaţa muncii tineri calificaţi în aceste domenii. Şi asta în ciuda preocupărilor din domeniul educaţiei ale preşedintelui Traian Băsescu, cel care în iunie anul trecut critica tocmai faptul că şcoala românescă dă prea mulţi teoreticieni şi prea puţine mâini bune de muncă.
Decizia ISJ Dolj de a desfiinţa grupul şcolar şi de a-l comasa cu „C.D. Neniţescu” este justificată, oficial, prin faptul că există prea multe locuri în învăţământul liceal pentru meserii care rămân neocupate în fiecare an de către absolvenţii de gimnaziu.
De altfel, mai multe şcoli din Craiova şi din judeţ vor fi comasate, dar situaţia de la Saligny este poate cel mai greu de explicat. „În ultimii ani, aproximativ 600 de locuri rămâneau neocupate la grupurile şcolare sau liceele craiovene. Asta ne-a şi determinat să luăm decizia desfiinţării Grupului Şcolar „Anghel Saligny””, a explicat decizia inspectorul şcolar general, Diana Buşoi. Risipă de bani europeni În schimb, profesorii cred că spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea face prea mult cu ochiul altor instituţii publice. „Am mai avut probleme şi în 1993 şi în