Am citit acum două zile, în Evenimentul Zilei, un articol referitor la o profesoară de la un liceu din București care, la o oră de dirigenție la clasa a XI-a, a discutat despre diferențele care există între o ”curvă” și o ”târfă”.
Tonul articolului era acuzator și persiflator. Mai mult, răzbătea o notă de indignare și revoltă la adresa faptului că profesoara a primit doar ”avertisment”. Sincer, eu aș fi curios de ce profesoarei în cauză i s-a dat acel ”avertisment”. Dacă e vorba cumva de metoda de predare, atunci da, ar exista o justificare. Dacă singurul motiv al sancțiunii a fost faptul că a adus tema în discuție atunci nu e vorba doar de ipocrizie, ci de-a dreptul de imoralitate.
Ce povestesc elevii (conform evz.ro)?
”În luna octombrie, elevii au înregistrat prestaţia profesoarei, timp de 30 de minute, la o oră de dirigenţie. Cu puţin timp în urmă, Mihaela Cioc (profesoara în cauză – n.M.G.) le spusese care avea să fie tema de discuţie: „La ce vârstă ai voie, din punct de vedere penal, să devii curvă şi la ce vârstă ai voie să devii târfă?”.
La lecţia anunţată, Mihaela Cioc îl trimite pe elevul Ciprian în locul ei, la catedră, şi-i cere să dezvolte subiectul propus cu câteva zile în urmă. Urmează dialogul: „Ţi-am dat o temă. Nu ţi-ai făcut-o? Nu-i nimic, improvizezi acum!”.
„Despre ce vreţi să discutăm?”. „Despre care era diferenţa dintre curvă şi târfă. Zi-i conform DEX-ului, c-ai luat din DEX…”. „Legea nu prevede de la câţi ani poţi deveni curvă sau târfă”. „Care lege?”. „Codul Penal”.„Care lege?!”. „Legea României”.
Mihaela Cioc îl trimite pe elevul Ciprian la dicţionar, pentru a clarifica sensul celor două cuvinte. „Zi-i ce-ai găsit în DEX!”.
Băiatul citeşte definiţiile celor doi termeni, „curvă” şi „târfă”, profesoara e vag nelămurită de explicaţii, apoi întreabă: „Eu ce sunt, Ciprian?”. „Dumneavoastră? Diri