Zgomot infernal în Timişoara! Cel puţin aşa reiese în urma unor măsurători ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Timiş. Limita de 50 de decibeli a fost depăşită.
Cauzele care fac ca zgomotul să fie pronunţat sunt densitatea mare a traficului rutier, pe căi de rulare dimensionate necorespunzător, prezenţa în trafic a autovehiculelor grele, dirijarea insuficientă a circulaţiei şi viteza mare de rulare a autovehiculelor. Cele care contribuie semnificativ la zgomotul generat de trafic sunt tramvaiele.
Nivelul de zgomot admis, în orice zonă a oraşului, trebuie să fie sub 50 de decibeli. În Timişoara însă această limită depăşeşte cu mult, ajungând la peste 70 de decibeli.
„În cursul anului 2009 au fost realizate de către APM Timiş 146 de măsurări de acustică urbană, din care 125 au fost efectuate în vederea monitorizării zonelor afectate de zgomotul urban", a spus Nicoleta Table, consilier Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş (APM). În anul 2009, depăşirea limitei maxime admise s-a înregistrat în 92,46% din numărul total de puncte de măsurare, iar comparativ cu anul 2008 depăşirea limitei maxime admise s-a înregistrat în 97,15 din numărul total de puncte de măsură.
Măsurătorile au fost făcute atât în spaţiile de recreere, incinte de şcoli, grădinţe, stadioane, pieţe, cât şi în parcaje auto, zone feroviare, aeroporturi şi alte zone locuibile.
În comparaţie cu măsurările nivelului din anul 2008, în anul 2009 s-a observat o scădere a numărului de măsurări pentru toţi cei trei indicatori: monitorizare, contracost şi la solicitarea GNM). Această scădere se datorează în parte verificării metrologice a sonometrului în perioada iulie-august 2009, cât şi a condiţiilor meteo nefavorabile corespunzătoare lunilor sezonului de iarnă.