Extrădat în SUA acum jumătate de an, Cornel Ionuţ Toniţa a fost condamnat de autorităţile americane la şapte luni de închisoare. Sursa: NorthFoto
1 /.
Sentinţa a fost dată în această săptămână. El a stat deja încarcerat şase luni, timp în care s-a desfăşurat procesul, astfel că, într-o lună, ar putea fi eliberat. Toniţa este acuzat de implicare în fraudă bancară computerizată (phishing).
Primul român care a fost condamnat în SUA pentru phishing este un apropiat al lui Toniţa, Ovidiu Ionuţ Nicola Roman (condamnat în 2008, la 50 de luni de puşcărie).
Autorităţile din Connecticut menţionează că în perioada februarie-aprilie 2005, Toniţa, în vârstă de 28 de ani, a fost plătit să folosească un software specializat prin intermediul căruia a trimis mesaje spam, pe diverse adrese de e-mail, iar expeditorii păreau să fie colegii şi universităţi din SUA.
Toniţa a fost implicat într-o reţea care a accesat, fraudulos, conturi bancare ale unor persoane şi companii americane, dintre care Citibank, Capital One, JPMorgan Chase & Co., Comerica Bank, Wells Fargo & Co., eBay, PayPal, precum si alte insitutii financiare.
Anchetatorii americani, cu sprijinul FBI, au mers pe firul reţelei şi au arătat că aceasta se extindea din SUA, spre Canada, România, Pakistan şi Portugalia, locaţii în care au fost depistaţi alţi membri ai reţelei. În urma unei ample operaţiuni au mai fost arestaţi cetăţeni americani, vietnamezi, pakistanezi şi mexicani.
Sursa video: Youtube.com
Premieră la o fraudă românească peste Ocean
Alături de Toniţa, în dosarul Parchetului din Connecticut au mai fost arestaţi alţi şase cetăţeni români, originari din Craiova şi Galaţi, implicaţi în această activitate de "phishing":
- Ciprian Dumitru Tudor (Craiova)
- Ovidiu-Ionuţ Nicola-Roma