Martie 1938: Sub presiunea Germaniei fasciste si a Partidului National Socialist austriac, cancelarul Kurt Schuschnigg incearca sa organizeze un referendum pentru a intreba poporul austriac daca vrea sau nu sa se uneasca cu Germania. Pe 11 martie, nazistii austrieci organizeaza o lovitura de stat, urmata a doua zi de anexarea Austriei, eveniment ramas in istorie sub numele de Anschluss. Pe 12 martie 1938, sub privirile indiferente ale restului Europei, incolteau semintele celei mai mari conflagratii mondiale.
Februarie 2010: Deficitul extern al Greciei depaseste 130% din PIB. Ultimele eurobonduri grecesti vandute pe pietele financiare externe au pierdut deja aproape 20% in mai putin de o luna. Ministrul de finante al Greciei, George Papaconstantinou, e ba la Beijing sa vanda 25 miliarde de eurobonduri, ba la Davos sa-i linisteasca pe deja ghinionistii posesori de hartie greceasca. Statul grec e in pragul colapsului, iar populatia vrea sa iasa in strada pentru a cere salarii si locuri de munca.
Un “default” financiar al Greciei ar implica atragerea in aceasta tornada si a altor tari. Expresia “nu-i imprumutati pe PIGS” (Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania) e deja un leitmotiv in salile de tranzactionare ale marilor banci.
Scenariul seamana foarte mult cu cel din septembrie 2008, cand banca Lehman Brothers a dat faliment. Cuvantul salvator, si atunci ca si acum, pare a fi unul singur: bailout.
Definind termenul, dictionarele etimologice fac referire la procedeul de scoatere a apei dintr-o barca pe cale sa se scufunde. Ulterior, acesta a ajuns sa denumeasca scoaterea cuiva din inchisoare pe cautiune. De aici deriva si noul sens, plamadit in acele zile amenintatoare din septembrie 2008. Atunci, statul american a fabricat in pripa un plan de rascumparare a activelor toxice ale celorlalte banci, in valoare de 700 miliarde de do