Din cauza problemelor cu care se confrunta Grecia, Portugalia si Spania, Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea fi obligata sa amane retragerea masurilor de creditare de urgenta, scrie Bloomberg.
Investitorii ocolesc deja activele respectivelor tari, iar daca Banca Centrala Europeana si-ar continua strategia de exit retragandu-si sprijinul nelimitat pentru bancile din zona euro, ratele dobanzii ar putea creste, erodand si mai mult increderea in redresarea economica a Europei, cred economistii.
BCE vrea sa retraga masurile de sustinere pentru a evita o crestere a inflatiei. Banca a anuntat deja ca nu va mai acorda bancilor credite pe 12 si 6 luni si va decide luna viitoare daca va reveni la procedura normala a licitatiilor pentru operatiunile de refinantare. In prezent, BCE imprumuta bancilor oricat au nevoie la rata de referinta de 1%.
Economisti printre care si Laurent Bilke, care a lucrat in cadrul BCE, spun ca banca centrala ar trebui sa-si amane retragerea masurilor de sustinere cel putin pana in cea de-a doua jumatate a anului.
"Daca BCE se retrage prea devreme, acest lucru ar putea exacerba problemele economiilor mai fragile, cele mai sensibile la ratele dobanzii pe termen scurt, majorandu-se costurile de finantare pentru guvernele si bancile tarilor respective", a declarat Bilke.
Recent, presedintele BCE Jean-Claude Trichet se declara "increzator" in capacitatea Greciei de a-si reduce deficitul bugetar sub 3 procente din PIB pana in 2012.
"Daca s-ar produce un eveniment major de instabilitate financiara, ne asteptam ca BCE sa-si intrerupa strategia de exit, si apoi, daca va fi necesar, sa-si reia finantarea pe termen mai lung", a declarat Eric Nielsen, economist-sef european in cadrul Goldman Sachs International.
Din cauza problemelor cu care se confrunta Grecia, Portugalia si Spania, Banca Centrala Europeana (BCE) ar p