Comercializarea produselor etnobotanice a fost interzise prin lege, potrivit ordonantei de urgenta adoptata, ieri, de Guvern. Guvernul a interzis comercializarea unui număr de 36 substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, printr-o ordonanta de urgenta. Actul normativ introduce în categoria drogurilor 27 de substante si noua plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi detinute si comercializate.
Noua masura a fost salutata cu succes de reprezentantii organizatiilor muresene care lupta pentru combaterea consumului de droguri. “Era de asteptat. Insa trebuia facut mai repede acest lucru, se puteau evita multe situatii. CIADIO a dat nenumarate semnale de alarma si ne bucuram ca in sfarsit s-a interzis comercializarea acestor substante. Oricum, CIADO isi propune sa lupte mai departe impotriva drogurilor”, a declarat Ciprian Pop, director al filialei Mures a Centrului International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO). “Este un lucru foare bun pentru ca si aceste substante creeaza dependenta si unele sunt foarte puternice. De exemplu, sarea de baie Special Gold creeaza efecte la fel ca metamfetamina, iar Salvia divinorum, ce provine din Mexic, are efecte psihoactive si a facut multe victime “, a precizat Aleodor Roman, coordonator Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Mures.
Decizia Guvernului presupune ca fabricarea, extragerea, prepararea, vânzarea si transportul, dar si cumpararea, cultivarea si chiar experimentarea substantelor si plantelor interzise vor fi pedepsite cu închisoarea. Actul normativ permite doar anumitor persoane specializate sa mai detina astfel de plante, insa în cantitati mici, pentru tratament terapeutic si utilizarea ca esantion de proba si comparatie cu alte produse similare care vor fi eventual descoperite ca fiind vândute ilegal. Ordonanta de urgenta va int