Legislaţiile statelor membre ale blocului comunitar trebuie să impună evaluarea riscurilor psihosociale şi să adopte măsuri de prevenire pentru a crea locuri de muncă de calitate şi pentru a menţine lucrătorii în condiţii optime. O arată un studiu francez asupra mediilor de lucru şi a sănătăţii, scrie AFP. Sursa: Hepta Cercetarea Eurogip reaminteşte faptul că multe dintre directivele UE cu privire la acest subiect, care necesită acelaşi cadru juridic în cele 27 de state membre, au fost luate din 1989 încoace, în timp ce două acorduri-cadru europene au fost încheiate de partenerii sociali - în 2004 privind stresul, respectiv în 2007, privind hărţuirea şi violenţa la locul de muncă.
În plus, în 2007, a fost lansat un proiect pentru dezvoltarea unui cadru european de gestionare a riscurilor psihosociale.
Eurogip, organizaţia franceză care vizează aspectele europene ale riscurilor profesionale, mai menţionează că state precum Belgia, Danemarca, Franţa şi Marea Britanie au prioritizat lupta împotriva riscurilor psihosociale.
Principalele riscuri psihosociale sunt legate de noile forme de contracte de muncă, de nesiguranţa locurilor de muncă, de intensificarea muncii, de exigenţele ridicate, de violenţa la locul de muncă şi de dezechilibrul dintre viaţa profesională şi viaţa privată.
În UE, 28% dintre salariaţi au fost expuşi cel puţin unui pericol care le-a afectat sănătatea mintală, mai menţionează Eurogip, citând cifrele din 2009 ale Oficiului European de Statistică Eurostat.