Deputaţii şi senatorii sunt în situaţia de a vota împotriva privilegiilor pe care le au acum. Aproape 200.000 de români sunt beneficiari ai legilor speciale. 27.000 dintre ei au pensii „nesimţite“, pe care premierul Emil Boc vrea să le scadă.
Guvernul a adoptat ieri proiectul de lege privind sistemul public de pensii, potrivit căruia privilegiile de care beneficiau până acum în baza unor legi speciale anumite categorii sociale precum magistraţii, piloţii civili, diplomaţii sau parlamentarii vor fi mult diminuate.
Mai citeşte şi:
Ce vor partidele de la viitoarea Constituţie
Potrivit premierului Emil Boc, din cei 5,8 milioane de pensionari din România, 180.000 beneficiază de „pensii de serviciu", obţinute în baza unor legi speciale.
„Din aceştia, 15% au pensii nesimţite", a spus premierul. Este vorba, aşadar, de circa 27.000 de persoane care ar urma să piardă la pensie între 20 şi 80%, dacă noua lege va trece de Parlament. Cei 27.000 au ajuns să aibă pensii uriaşe, calculate pe baza veniturilor din ultimele luni de activitate. Boc a explicat că toate pensiile de peste 3.000 de lei vor fi recalculate şi diminuate.
Restul de 150.000 de pensionari sunt militari şi poliţişti care au avut grade mai mici şi cărora pensia nu li se va reduce.
Decimarea „pensiilor nesimţite"
Pensiile vor fi recalculate potrivit principiului contribuţiei, adică se va calcula punctajul obţinut prin cotizaţiile la fondul public de pensii, apoi acesta se va înmulţi cu punctul de pensie. Din cei 27.000 de pensionari speciali, 8.197 sunt foşti judecători, procurori, ambasadori, aviatori civili, parlamentari sau foşti consilieri de conturi, ale căror pensii au fost calculate pe legi speciale.
Astfel, pensia magistraţilor, de exemplu, s-a calculat până acum la valoarea a 80% din veniturile din ultima lună de activita