Numai anul trecut au fost înregistrate, în medie, 43 de incendii pe zi. Dintre acestea, 38% la locuinţe particulare, în special case vechi de patrimoniu! Raportul întocmit de Comisia Prezidenţală pentru Patrimoniul Construit atrage, de altfel, atenţia asupra uneia dintre cele mai devastatoare agresiuni care pun în pericol patrimoniul cultural - incendiul. Şi ce dacă?! Autorităţile nu par deloc interesate de soarta acestor case vechi, care dispar ba demolate, ba incendiate. În schimb, interes maxim trezesc terenurile rămase. Este o afacere ca, pe timp de criză, să te procopseşti pe câteva parale cu terenuri de mii de euro în buricul Bucureştiului.
Ca şi în cazul demolărilor, incendierea monumentelor se produce adesea intenţionat. Din păcate, prejudiciile aduse patrimoniului sunt ireversibile. "Neglijenţa beneficiarilor, ineficienţa administraţiei locale, încălcări sau carenţe ale legii, corupţia însoţesc, de obicei, acest tip mortal de agresiune", se precizează în raport. Incendiile au distrus zeci de case numai în Bucureşti, iar în ţară, în jur de 550 de lăcaşe de cult au dispărut, parţial sau total în flăcări.
În Capitală, cauzele izbucnirii acestor incendii sunt numeroase: autori necunoscuţi, neglijenţă, instalaţii electrice defecte sau improvizate. Cel puţin aşa reiese din analiza ISU. Numai anul trecut s-a observat o creştere cu 18% a incendiilor provocate intenţionat! Cele mai "vulnerabile" sunt casele vechi, unele de patrimoniu, altele amplasate în zone protejate, toate în centrul Bucureştiului.
TERENUL, MAI VALOROS DECÂT ISTORIA!
Mulţi proprietari încearcă "să scape", chiar şi prin incendiere, de povara istorică! Flăcările eliberează terenul rapid! Cel interesat de teren evită astfel avizele de demolare, cerute de lege şi aprobate numai de Ministerul Culturii! Din păcate, pentru români, un petec de pământ pare mai v