Prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, refuză să aplice legea în cazul Gutău, primarul condamnat pentru corupţie. De ce vorbim de un abuz? Potrivit legii, mandatul primarului încetează de drept dacă „a fost condamnat, prin hotărâre judecătorească definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate“. Reprezentantul guvernului în teritoriu a decis să-i mai acorde o şansă primarului penal, anunţând că va emite ordinul de suspendare peste câteva zile, după 17 februarie, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca contestaţia în anulare depusă de avocaţii lui Gutău.
PNL a cerut demiterea prefectului de Vâlcea, Petre Ungureanu, pe motiv că refuză se semneze ordinul de suspendare din funcţie a primarului Mircia Gutău. Demersul liberalilor este legitim şi justificat: prefectul ar fi trebuit să constate încă de pe 27 ianuarie vacantarea funcţiei de primar şi să declanşeze toate procedurile legale pentru noi alegeri, nu să suspende în mod arbitrar aplicarea legii.
Prefectul Ungureanu invocă un argument perfect stupid: legea nu prevede un termen precis de emitere a ordinului. Nici n-ar avea rost să prevadă. Legea administraţiei publice locale prevede la articolul 72 alineatul f că mandatul unui primar încetează de drept dacă „a fost condamnat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate“.
Pe scurt, în ziua în care Curtea de Apel a pronunţat sentinţa definitivă, prefectul de Vâlcea era obligat să constate încetarea mandatului lui Mircea Gutău. Aşa spune legea: mandatul încetează de drept în cazul unei condamnări definitive. Când încetează mandatul? Logic, în ziua pronunţării sentinţei. Dispunând amânarea unei decizii până pe 17 februarie, prefectul de Vâlcea, care se laudă cu 30 de ani de avocatură, suspendă în mod arbitrar aplicarea legii.
„Voi emite ordinul de încetare a mandatului, dar, v-o spun clar şi pot să in