Personalul laboratorului nu a fost anunţat de eventualele schimbări, aşa că a refuzat dialogul cu reprezentanţii Synevo, mai ales că managerul unităţii spitaliceşti nu era prezent.
Mediatizata externalizare a serviciilor de laborator, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) a fost de fapt, până la urmă, o concesionare de servicii. Mari diferenţe între aceste două proceduri nu sunt, cu excepţia uneia, cea mai importantă de altfel, preluarea personalului.
Ieri, la sediul SCJU Constanţa, reprezentanţii firmei Synevo au purtat pe această temă discuţii cu liderii SANITAS şi apoi cu angajaţii laboratorului. Înainte de a intra în sală, Nicolae Manea, preşedintele SANITAS Constanţa a explicat, pe scurt şi care sunt diferenţele între externalizare, pe care de altfel şi-ar fi dorit-o, şi concesionarea de servicii: „Laboratorul SCJU a intrat în proces de concesionare de servicii. Noi nu am fost de acord cu acest lucru. Am solicitat externalizarea. Procedura a fost alta însă, iar noi am contestat în instanţă. Dar în paralel, pentru că această procedură de concesionare de servicii de laborator a mers, am solicitat o discuţie cu firma care s-a calificat şi care am aflat că a şi câştigat, să discutăm problemele strict referitoare la personalul laboratorului". Potrivit lui Nicolae Manea, externalizarea trebuia făcută conform unui nou ordin al MS. De asemenea, era nevoie şi de acordul Consiliului Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa şi de la sindicat. „În acel acord se presupunea foarte clar ca personalul să fie preluat pe toată perioada derulării contractului, să li se asigure toate drepturile, adică aceste lucruri erau trecute de la început în contract. Aici, la concesiuni de serviciu, practic se preiau serviciile, iar referitor la personal, condiţiile erau destul de diluate. Asta este motivaţia pentru care noi am insistat foart