Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cenavoda, proiect estimat la circa 4 miliarde de euro, va fi amanata cu cel putin un an in contextul in care potrivit datelor initiale lucrarile ar fi trebuit sa inceapa in septembrie, anul acesta.
In urmatoarele 12 luni se va realiza studiul tehnic pentru proiect, contractul fiind castigat de canadienii de la AECL, companie care a lucrat si la realizarea celor doua doua reactoare de la Cernavoda, aflate deja in functiune, si care a realizat tehnologia CANDU ce urmeaza sa fie utilizata si pentru reactoarele 3 si 4.
Abia dupa finalizarea acestui studiu se vor cunoaste toate detaliile legate de investitia de la Cernavoda, pornind de la costul total al proiectului pana la pretul energiei care va fi produsa in cele doua unitati noi.
"Toate studiile tehnice, comerciale, elementele de inginerie pe care le vom realiza vor dura circa un an. Apoi trebuie aleasa solutia financiara pentru acest proiect in contextul in care investitorii vor avea toate datele esentiale pe baza carora vor lua decizia de investitie. Intarzierile sunt un lucru normal la astfel de proiecte", explica Hugh MacDiarmid, presedinte si CEO al AECL.
Astfel, constructia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda ar putea incepe cel mai devreme anul viitor, finalizarea proiectului urmand a avea loc in 2017. Proiectul a fost amanat de mai multe ori in contextul in care statul a decis la jumatatea anului 2008 sa-si schimbe participatia initiala in acest proiect, trecand de la 20% la 51%.
Valoarea contractului de consultanta semnat intre EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 si AECL se ridica la 8 milioane de euro.
40 de oameni si mii de pagini
Circa 30-40 de oameni vor lucra la elaborarea studiului pentru cel mai mare proiect de constructie a unor unitati noi de producteie a energiei de pe piata locala