Federaţia sindicală Hidrosind va ataca în instanţă hotărârea de guvern care prevede reorganizarea sectorului energetic, prin înfinţarea a două companii, Electra şi Hidroenergetica. Sursa: Razvan Valcaneantu
Potrivit avocaţilor care îi reprezintă pe sindicalişti, „avizul Consiliului Concurenţei trebuia obţinut pe un proiect de act normativ, nu pe hotărârea de guvern ca atare. În interiorul guvernului, se ignoră principiile pe care legislaţia în vigoare le prevede”.
Ei au adăugat că restructurarea ascunde un ajutor de stat mascat, fiind subvenţie încrucişată între energia hidro şi cărbune. Astfel, sindicaliştii vor face şi o petiţie la Comisia Europeană, pentru sesizarea acestui ajutor de stat.
Plângere penală împotriva lui Videanu
Totodată, avocaţii au reclamat şi lipsa semnăturii ministrului justiţiei de pe actul normativ, publicat recent în Monitorul Oficial. Sindicaliştii au făcut, pe 7 ianuarie, şi plângere penală împotriva ministrului economiei, Adriean Videanu, la Parchetul instanţei supreme.
„Printr-un ordin de ministru, a demarat restructurarea sectorului, fără a avea o hotărâre de guvern care să-l abiliteze în acest sens. Urmează ca procurorii să analizeze dacă a fost abuz în serviciu”, au mai spus aceştia. Ministrul nu a dorit să comenteze.
Reprezentanţii Hidrosind au reclamat, la rândul lor, lipsa de transparenţă în conceperea proiectului de reorganiare a sectorului energetic, dar şi lipsa a unei strategii reale în domeniu.
Hidrosind ameninţă cu greva generală în 2-3 săptămâni, temerile lor fiind că, prin înfiinţarea celor două societăţi, o parte dintre angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă precum şi o serie de drepturi. De altfel, câteva mii de angajaţi din sectorul termo urmează să fie daţi afară în urma restructurării.
„Costurile mari, generate de