Mircea Dinescu nu riscă nicio sancţiune pentru acuzaţiile neprobate la adresa fostului critic literar. Mircea Dinescu, membru în colegiul CNSAS, nu riscă nimic după ce a afirmat, fără probe, că Adrian Marino ar fi fost informator al Securităţii. „Există la CNSAS documente care dovedesc faptul că Adrian Marino a fost informator în Direcţia a III-a”, a declarat Dinescu pentru EVZ, adăugând că Marino ar fi lucrat şi pentru Direcţia de Informaţii Externe (SIE) în perioada ’71-’72, când a urmat o specializare în Elveţia. Sursa: MEDIFAX
Cu astfel de acuzaţii, Dinescu a ripostat la caracterizarea deloc măgulitoare pe care Marino i-o face în cartea sa de memorii, care urmează să apară la Editura Polirom şi din careEVZ a publicat în premieră fragmente. Criticul literar nu mai este în viaţă, deci nu mai poate fi verificat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
„CNSAS nu are secrete”
Ca membru al Colegiului CNSAS, potrivit legii, Mircea Dinescu nu poate răspunde decât în faţa parlamentului, căruia i se subordonează instituţia. Pentru declanşarea unei anchete oficiale, CNSAS trebuie să facă o sesizare.
Însă, în şedinţa de marţi, spune Dinescu, niciun membru al Colegiului nu i-a reproşat că a făcut publice informaţiile despre Marino. „CNSAS nu are secrete”, motivează el, invocând un episod din biografia lui Adrian Marino: „În timp ce eu eram arestat la domiciliu, Marino se plimba liber în străinătate. În 1977, a fost în şapte ţări”.
Precedentul Marino
Singura dată când CNSAS a decis să sesizeze parlamentul a fost în 2006, când ex-premierul Călin Popescu-Tăriceanu a fost acuzat că a fost informator al Securităţii de Corneliu Turianu(atunci, membru al Colegiului).
„Figurează ca informator, că a organizat reuniuni conspirative. (...) Informaţiile provin din alte